Thursday, January 06, 2005

Думки спричинені появою нової машини...

Сьогодні отримав нову машину Celeron 2400MHz, 512Mb RAM, 80 HDD. Чесно кажучи, я чекав оновлення вже давненько і от сьогодні це сталося. Знаки давно вже говорили про заміну "заліза", ну не тільки знаки, начальство також про це висловлювалося :8-).

Новий комп"ютер я "юзаю" вже години так зо 2, мушу визнати - відчуття тільки приємні. Вінчестер на 80Gb з 8Mb кешу, працює дуже добре: практично не відчувається, що він участує в процесі роботи операційної системи. Але найбільше мені сподобалося те, що USB виходи знаходяться не тільки позаду системного блоку, а й спереду. Це дуже зручно, якщо користуєшся Flash Drive'ом, чи якимось іншим USB-пристроєм.

Цікавий факт з оновленнями - спочатку сприймаєш все по-новому: програми стали працювати швидше, наче продуктивність праці також зростає, нервова система під час роботи спокійна; а потім, через деякий час, коли все входить у норму, починаються ті ж самі проблеми, що були до оновлення. Тобто, потроху забувається, те що було тоді ( коли була стара машина ), а можливості нової, вже не є такими помітними, так як увійшли в норму. Ще проходить трохи часу і цього вже також замало - хочеться знову оновлення...

Отже, маємо нескінченне коло :8-) А для того, щоб з нього вийти, просто потрібно зайнятися порівняннями, бо все у світі відносне...

Wednesday, January 05, 2005

Різноманітні підходи до одного й того ж

В теперішній час мало нас оточує багато предметів побуту та різноманітної, в тому числі електронної, техніки. Виробники надають технічну документацію до своїх виробів, вона описує їх функціонал та принципи використання. А саме, як "добратися" до тієї чи іншою функції. Це може стосуватися не тільки виробів, а й програмного забезпечення.

І от тепер по суті. Коли виріб попадає до клієнта, він може: а) покладаючись на свою інтуіцію почати розбиратися, як даний виріб функціонує; б) спочатку прочитати всю інструкцію, а потім вже перейти до практики; в) читаючи інструкцію, перевіряти відразу на практиці ( дуже сильно залежить від формування інструкції ).

Я знаю людей, яким "прикольно" розбиратися без документації, вони втрачають більше часу для того, щоб розібратися з функціями. Свої дії вони пояснють тим, що їм цікаво у чомусь розбиратися, навіть якщо в принципі речі тривіальні, або стають такими, після прочитання інструкції.

Сам же відношуся до тих, хто читаючи інструкцію - перевіряю одразу й функціонал. Але досить часто зустрічається суперечлива або невпорядкована документація, і тоді можна втратити більше часу, ніж якщо розбиратися самому...

Зі всього вищесказанного можна робити такі висновки:
- терпимо ставитися, до людей, які методом проб і помилок здобувають знання(хоч і тривіальні). Для них подібний спосіб - є задоволенням.
- якщо займаєшся документацією, зважай на тих, хто спочатку читає, а потім робить. Якісна документація говорить про якісний продукт...

Tuesday, January 04, 2005

Good article about Moore's Law

http://www.gotw.ca/publications/concurrency-ddj.htm

First post on the blog

Heh, it is the first post of Ukrainian dev, who decided to write to blog :8-)